assalamu'alaikum.. ^^

bismillahirrahmanirrahim..

ketika Tuhan menciptakan wanita, ia lembur pada hari ke-6..
Malaikat datang n bertanya '' mengapa begitu lama Tuhan? ''
Tuhan menjawab '' sudahkah engkau lihat semua detail  yang Aku buat untuk menciptakan mereka? ''2 tangan ni harus boleh dibersihkan, tetapi bahannya bukan dari plastik.. setidaknya terdiri daripada 200 bahagian, yang boleh digerakkan n berfungsi baik untuk segala jenis makanan.. mampu menjaga anak saat bersamaan, punya pelukan yang dapat menyembuhkan sakit hati.. n semuanya dilakukan dengan 2 tangan ini..


Malaikat itu ta'jub.. '' hanya dengan 2 tangan?.. mustahil '' oh.. tidak ! Aku akan menyelesaikan ciptaan hari ini, kerana ini dalah ciptaan terbaik-Ku.. ! '' oh ya.. dia jugak mampu menyembuhkan dirinya sendiri n dapat bekerja selama 18jam sehari.. ''


Malaikat mendekati n mengamati bentuk ciptaan Tuhan itu.. '' tapi mengapa Engkau membuatnya begitu lembut ya Tuhan.. ''


'' ya Aku membuatnya begitu lembut, tapi engkau belum mampu bayangkan kekuatan yang Aku berikan agar mereka dapat mengatasi banyak ha-hal yang luar biasa..''


'' dia boleh berfikir? ,'' tanya Malaikat..


Tuhan menjawab.. '' tidak hanya berfikir, dia mampu bernegoisasi ''


Malaikat itu menyentuh dagunya..


'' Tuhan.. Engkau buat ciptaan ini lelah n rapuh ! seolah banyak beban baginya.. ''


'' itu bukan lelah@rapuh.. itu AIR MATA.. ''


'' untuk apa? '' tanya Malaikat..


Tuhan menjawab.. air mata adalah salah 1 cara dia mengekspresi kegembiraan, kegalauan, cinta, kesepian, penderitaan, n kebahagiaan..


Engkau memikirkan segala sesuatunya..


wanita ciptaan-Mu ini akan sungguh menakjubkan.. !


ya.. mesti !wanita akan mempunyai kekuatan yang mempesona bagi lelaki.. dia dapat mengatasi beban bahkan lelaki, dia mampu menyimpan kebahagiaan n pendapatnya sendiri.. dia mampu tersenyum bahkan disaat hatinya menjerit.. mampu menyanyi saat menangis, menangis saat terharu, terharu saat tertawa, bahkan tertawa saat ketakutan..


dia berkorban demi orang yang dicintainya.. dia tidak menolak jika melihat yang lebih baik.. dia menerjunkan dirinya untuk keluarganya.. dia membawa temannya yang sakit untuk berubat..


-cintanya tanpa syarat-


dia menangis saat anaknya adalah pemenang.. dia girang n bersorak saat melihat temannya tertawa.. dia begitu bahagia mendengar kelahiran.. hatinya begitu sedih saat mendengar berita sakit n kematian.. tapi dia mempunyai kekuatan untuk mengatasi hidup, dia tahu bahawa sebuah ciuman n pelukan dapat menyembuhkan luka..


hanya 1 KEKURANGAN wanita..
  • DIA LUPA BETAPA BERHARGANYA DIRI DIA..
  • DIA LUPA BETAPA BERHARGANYA DIRI DIA..
  • DIA LUPA BETAPA BERHARGANYA DIRI DIA.. ^^


0 comments:

Post a Comment

jom berkebun idea di sini.. :)