assalamu'alaikum.. ^^

bismillahirrahmanirrahim..


kesusahan n derita itu indah, jika ia kerana Allah.. kerana, derita n kesusahan itu akan sampai kepada Allah dulu, kemudian baru la kepada apa saja yang membuatkan kita susah n derita..




mmm.. ouh, hati.. sila ikhlaskan nikmat terindah ini..

sedaQ xsedaQ sebenaqnya ana da di ambang peperiksaan.. bukan mid term, nak final dah ! kalau la ana mampu putar balik masa tue.. huhuuuu.. nak mengaji lagi.. tinggal lagi dua minggu ja sebelum study week, seminggu.. pastu, final exam.. ya Allah.. 

nak hampir dengan exam ni, da beberapa kali ana diuji.. sebelum ana menduduki test yang manusia buat, terlebih dulu ana merasai test yang Allah atur buat ana.. alhamdulillah.. kali ni awai sikit ana terima, sem lepas tengah-tengah exam, diturunkan ujian.. sekarang, tiga minggu sebelum sampai kepada zon ni, da dapat cinta yang mungkin akan berbekas, kekal ! 

ni makan dia.. huhu.. ni la padahnya bila orang sedia padang untuk bersukan, tapi xmanfaatkan.. nak jugak bersukan dalam rumah.. orang jungle trekking kat hutan lipur, ana ber-trekking dalam rumah.. sakit la jugak, nasib baik xda orang.. :P



mula tue ingat nak diamkan dari mak ja.. sekali mak call daa.. macam taw-taw da khidmat nasihatnya diperlukan saat ni.. tu la yang special-nya mak ni, semua taw.. ;D tapi bukan mak cakap pun, adik ana yang bongsu tu suruh call ana.. persoalan dia buat ana nak guling-guling ja kat lantai.. nak cakap pasai keretapi.. adoi laa.. fauzan-fauzan.. nak tanya malu, takut mak abah kakak n abang dia dengaq.. dibawak-nya phone tu p luaq rumah, nak sembang dengan ana.. ni satu lagi spesis nak romantik tapi malu-malu.. kakak sendiri pun nak malu ka.. dia ni sejak da mula naik umuq ni, mak ana cerita dia memang banyak bercakap.. kalau sapa-sapa yang mudah tension bila kena soal banyak, ana nak nasihatkan JANGAN SEMBANG DENGAN DIA.. kalau yang dia da taw xpa, kalau info tu dia xtaw, perkataan yang anda akan terima di sepanjang perbualan cumalah ' kenapa, kenapa n kenapa '.. hehe.. penat ooo.. dia akan tanya n terus bertanya sampai la betoi-betoi terjawab persoalan tu..

errr.. ni nak cerita pasai sapa sebenaqnya.. exam, exam.. melalut p rata da ni.. ok, back to our point.. 

teringat ana pada kata-kata dari as-Sayyid Syed Qutb..

'' jika aku ingin melihat perjuangan ini berjaya, nescaya aku tidak akan hidup pada hari ini ''

apabila iman mula berbicara, mudahlah untuk melakukan perubahan demi perubahan.. jangan risau andai xsempat temui kejayaan.. syahid telah pun tersedia buat Sang Mujahid/ah.. doakan ana supaya terus thabat di atas jalan menuju redha-Nya.. kerana ana lemah jika bersendirian.. n sesungguhnya pertolongan Allah itu akan turun jika kita berada di puncak ujian.. untuk itu, jadikanlah ujian itu sebagai tangga untuk meraih pertolongan Allah, insyaAllah..


p/s: entry yang paling ringkas rasanya.. kot.. ^_^v oppss.. sebelum terlupa, masih ada yang xtaw dimanakah ruangan shoutbox ana yang besaq tu menghilang ye.. hehe, dia xhilang pun, cuma bersembunyi ja.. cuma 'klik' ja pada doll yang xpakai tudung sebelah kanan tu.. ok? boleh la kalau nak tinggal apa-apa pesanan di situ.. 

assalamu'alaikum.. ^^

bismillahirrahmanirrahim..


bila meletakkan Allah sebagai prioriti, di mata manusia pahit, di hati kita manis.. ya, xpercaya? cubalaah.. ^_^v

yang ni ada dapat di FB, pikiaq-pikiaq balik ada betoi jugak laa.. serba serbi yang kita buat, bukan semua orang suka.. kan.. ada saja pendapat peribadi masing-masing.. ouh, sila bersabaQ.. -_-'

nak taw mengenai apa? jom kita masuk ke zon monolog..


situasi pertama, kawin hantaran murah..

'' ish.... murahnya hantaran dia.. mesti ada apa-apa ni..''

situasi kedua, kawin hantaran mahai..

'' ish..... mahainyaaa.. nak juai anak ka apa..''


situasi ketiga, kawin umuQ muda..

'' ish.... muda-muda da kawin.. mesti ada buat benda xbaik ni ! ''

situasi keempat, kawin umuQ tua..

'' ish... da tua baru nak kawin, tu la muda-muda xnak kawin, orang da beranak-pinak dia baru nak kawin ! ''


situasi kelima, majlis buat kecik-kecik..

'' ish.... ni kawin ke ape ni, kedekutnya.. makanan pun ntah apa-apa.. bukan selalu, buat la besaQ sikit ! ''

situasi keenam, majlis buat besaQ-besaQ..

'' ish..... besor ye jah.. kalah anak DATUK, nak berlagak la tue.. macam anak dia je nak kawin kat dunia ni ! ''


macam mana.. huhu, penat kalau dok melayan satu-satu.. adaaa ja xkena.. wahai saudara seIslam ku, bersangka baiklah.. jangan dengaQ kata orang, dengaQ kata Allah..  pesanan akhir dari penaja blog, orang yang bersedia mengubah dirinya adalah yang paling bersedia sebenarnya.. ^_^v


p/s: kalau nak tengok lebih jelas, boleh klik kat gambaq untuk besaqkan imej.. ^_^v tehee
assalamu'alaikum.. ^^

bismillahirrahmanirrahim..

moga-moga Allah meluaskan kesabaran ku.. tehee ^_^v


ku temui kegagalan, maka aku bercinta dengan impian.. kehkeh 

semalam update, hari ni update lagi.. memang koghoje meng-update-in blog aje mek kicik ni.. 

bio ke teman le, ade teman kesah.. :P

ok x, ok x ? heheeee.. tadi ada gotong-royong kat kampus.. masuk-masuk main gate tu, pak cik guard tanya..

'' adik orang perak ke? ''

'' errr.. xla pak cik, orang kedah.. pak cik orang perak ke? ''

'' x.. pak cik orang kelantan..''


alaa, pak cik ni.. ingatkan orang perak, beriya ja tanya.. eheh actually, ni baru intro bagi entry kali ni.. tadi ada gotong-royong kat kampus, bersih tasik ! cantiiiiiikkk.. luaaasss... sejuukk.. tenaaang.. seeesaaangat.. ! yang join ni just students yang amik koko, games yang berunsur ke-jasmani-an macam tu la.. mak cik guard, pak cik guard, pak cik trafik n mak cik trafik pun sama-sama turun padang menjayakan aktiviti ni.. koko apa ja yang ada.. ouh, yang ada PALAPES (certain ipt panggil askar wataniah kan, camtu la.. askar), SUKSIS (diaorang ni polis, bukan PDRM tu.. pelajar sini jugak), BSMM (kitaorang laa.. *blink3 *_^, badan sukarelawan) n SISPA (diaorang ni under JPAM, pertahanan awam).. lain dari tu, ada team netball, memanah etcetra.. 


memang seronok jugak la join aktiviti macam ni.. hari ni saja, da berapa orang da ana dapat berkenalan.. included senior taw.. fakulti bukan main jauh lagi, so tu sebab la xkenai.. bila wujud aktiviti camni dapat jugak berkenalan sambil jalan-jalan membersihkan kawasan tasik.. depa ja yang berani masuk ayaq, kutip sampah-sampah.. ana dok atas ja.. eheh ^_^v tolong jugak oke, bukan melawat kawasan semata.. agak tercabaq jugak bila ada seorang sahabat ajak turun dalam ayaq.. bukan xmaw.. tapiiii... :/


ada peristiwa pernah terjadi, dari situ la ana takut nak masuk ayaq.. apatah lagi, tasik tu dalam kot.. paras lutut ana.. yehee.. dalam x, dalam x? ada ja alasan kan.. tapi betoi.. dulu ada program BBOM (bantuan bencana operasi menyelamat) untuk kami, ahli BSM USIM.. buat kat melaka.. ada la kursus berenang suma ni.. ana excited sangat, sebab memang suka main ayaq, sekali lemas daa.. jaket keselamatan tu pakai, tapi sebab kejang urat waktu berenang nak naik tu.. xboleh nak balance badan, mata da berpinar-pinar.. kepala da sakit.. apa lagii.. melelong, demam malam tu berpakejkan selesema lagi.. haaa, itu makan dia.. 

berenang.. huuu.. tolong sampaikan ana padanya.. sebab ana gagal berenang hari tu la, yang buat ana jatuh cinta nak belajaq berenang.. tengok ayat kat atas tadi, yang ana tulis ku temui kegagalan, maka aku bercinta dengan impian.. ni la maksud ana.. haa.. kalau xbaca habis tadi mesti dok pikiaq kot lain.. jangan sinisi daku dengan mentaliti pesimis mu, suu' zhon hati hitam mu :P

( ni housemate ana, ex-roommate sem lepas n memerangkap classmate sekarang.. sakan main ayaq.. kikiki )

ana nak belajaq berenang.. tapi tu la, kalau sapa ada jumpa mana-mana pusat akuatik, pm (private message) ana oke.. ana nak belajaq.. napa xbelajaq kat kolam belakang umah ayahwan ja? errr.. dah.. da belajaq da.. tapii.. xlepas jugak.. asyik bergayut ja kat ranting pokok rendang tepi kolam tu.. :'( bukan p ketengah pun.. dulu ada ayahwan, mak su tolong ajaqkan.. sekarang, ayahwan da xda.. mak su da kawin, xmaw nya dia turun dalam kolam.. kena pulak ada katak.. alamak.. cheQ menyelam xtimbui-timbui dah laa..

( sempat lagi kami posing, orang lain dok buat keja kat bawah tu ^_^v )

insyaAllah.. moga-moga Allah luaskan kesabaran ana untuk capai satu lagi impian ana ni.. biarkan ana penat n susah.. kerana ana ingin belajaq daripadanya.. kerana yang indah itu, hanya indah dalam pandangan Allah.. ^_^v

p/s: boleh 'klik' pada gambaq untuk besarkan.. ^_^v
assalamu'alaikum..

bismillahirrahmanirrahim..

baru-baru ni cik ayu ditanya lagi.. ya, persoalan yang timbui kepada yang baru kenai ana n kepada yang lama da kenai ana tapi xterucap nak tanya kenapa begitu n begini.. 

nick name ana..


ni cerita lama, lama dah.. ana pun xsangka kisah ketika berumuq tiga belas tahun ni akan terus n terus di soal sampai la hari ni.. ok, baik.. kat sini ana nak cerita untuk second round.. 

al-kisah bermula saat mana ana masuk ke SMA ISLAH, PENDANG, KEDAH.. as possible normally bagi certain sekolah dok buat sesi ta'aruf kan bagi form one students.. ya, macam tu jugak ana.. malam tu ada perhimpunan dorm kami.. malam tu sorang-sorang included senior pun kena berta'aruf dengan adik-adik yang masih suci pemikirannya.. eheh


bila berlalu seorang demi seorang kawan ana, tibalah giliran ana.. memang semangat la nak kenalkan diri kat kawan-kawan n kakak-kakak.. malu-malu arnab tu ada la jugak.. ya la, first time dok asrama.. agak aneh pun ada rasanya pada diri ana ni, orang lain tenang ja.. ana ja lebih-lebih sikit.. asyik senyum ja.. 

'' assalamu'alaikum.. nama saya Nurul Mardiah binti Fadzil.. boleh panggil Mardhiah..''

'' panjangnya nama adik, boleh bagi nama pendek x.. nanti senang sikit nak ingat..''

tu baru habaq nama, xhabaq nama mak, abah, adik-adik, nama kampung, nama orang kampung lagi.. 

'' ok, nama lain... errr... haa, Nurul pun boleh kak..''

'' Nurul da ramai dik.. macam ni, kalau kak bagi nama ayu boleh.. sebab adik ni kecik c**** ja.. lagipun xpanjang sangat nama tu, senang orang nak ingat..''

'' mmm.. errr.. ok la kak.. saya boleh ja..''

dalam hati ni hanya Tuhan yang taw betapa malunya ana.. nama tu jauh beza macam bumi n pluto.. n satu lagi, kalau mak abah ana taw, habis laa.. maluu.. nama moden sangat.. mmm.. bermula dari peristiwa tu la, nama ayu tu melekat dengan ana sampai la ana pindah lepas form three, pastu masuk u pun ingatkan da drop da.. rupanya sampai lani still lagi.. 



ok, harap-harap terjawab la keh persoalan anda kenapa orang dok panggil ana ayu.. memang xda kena mengena dengan nama sebenaq ana, sama sekali xda... memang bersejarah sungguh.. kalau la kakak tu taw nama tu masih kekal dengan ana, eheh.. sayang kak azni ! :)
assalamu'alaikum.. ^^


bismillahirrahmanirrahim..


seharian bersama, berabad terasa.. eheh


hari ni, eh.. choopp.. semalam, hari ni da 27th da.. semalam ana n kawan-kawan BSMM USIM ada buat program khidmat komuniti dengan orang kampung jalan jambu, klang.. seronok sangat walaupun xsemua orang kampung dapat turun padang sebab ada majlis kenduri di kampung tue pada hari kejadian..  


kitaorang bertolak pagi, xingat pukui bapa n arrived sana dalam pukui 10.45 macam tue la.. sampai-sampai tue, kitaorang di sambut oleh kak Farhana, orang berjawatan di kampung tue, orang-orang muda kampung, timb pengerusi surau kampung n etcetra.. nak list pun, xingat semua.. 

da tue ada taklimat sikit, then kami mula bergotong-royang.. alahaaiii.. sangat la gembira.. kenapa? sendiri tanya, sendiri yang jawab.. da macam majlis kenduri kawen da rasanya.. seronok buat kerja ramai-ramai.. kawan yang sebelum ni dok senyum-senyum ja dalam lecture hall, now we can talk each other.. tersangatlah best ! dengan kawan-kawan yang dok merewang pun ada, pandai oo depa masak.. ana di-group-kan dalam kerja dalam surau, so, xleh nak ikut memasak.. isk.. isk.. isk.. hanya mampu melihat dari dalam.. bukan dalam surau, dalam tandas.. 


yang bestnya basuh tandas ni sebab boleh main ayaq n sabun.. teringat zaman silam dulu di alam persekolahan.. sabun xmaw-maw tuang.. pastu terbongkok-bongkok la angkut ayaq.. huhu, pengalaman xdapat dibeli, so sekarang la masanya untuk kutip semua tue.. da selesai basuh tandas tue, group memasak belum sudah memasak lagi.. haa, apa lagi.. mula la jalan-jalan tengok orang.. komen yang tue, tanya yang ni.. da macam nazir kat sekolah dah.. 

pastu, asyik berjalan n berfoto sana sini.. boring jugak rasa dok saja, kawan-kawan masih setia dengan yang bercangkul, berpenyapu, bergunting, berpisau n berpokok ! haha.. agak special laa.. pastu, group mengecat xcukup orang pulak.. so, beramai-ramai la kami dok conteng tiang-tiang kecil yang saiz lebih kurang kami-kami ja.. oho no



tu bab bergotong royong, macam-macam karenah yang xmampu nak ana describe semua.. pokok pangkalnya seronok sangat dapat berkomuniti dengan orang kampung.. hati dok teringat ayam itik kat kampung nun jauh di sanaa.. wuu~

da lepas solat asaq, ada aktiviti dengan adik-adik manis n hensem kat kampung tue.. semuanya tersangatlah cute.. banyak cakap pulak tue, oho.. games pun yang memang bersesuaian dengan tahap umuq depa laa, macam yang dok selalu dok buat bila ada sukaneka tue.. semua nampak seronok ja, mana x seronok semua pakat dapat hamper.. untung laa.. jealous ! :/


lepas maghrib kitaorang bertolak balik, xsangka adik-adik tadi lepas games diarong pakat balik rumah, mandi, salin baju n solat semua pastu mai tengok kami balik.. lambaian tue buat hati ana tersentuh sangat.. dengaq suara halus tue, kuntuman senyuman, lambaian tangan itu.. oh, hati.. sila bersabar !

bila rindu itu diucapkan oleh orang lain..
bila rindu itu dirasai oleh orang lain..
bila rindu itu diluahkan oleh orang lain..
moga rindu itu menautkan kita semua, cuma di atas jalan-Nya.. ya Allah, rahmatilah mereka.. aku pasti merindui mereka.. selamanya, ya.. kerana-Mu.. ameen.. ^_^v

assalamu'alaikum.. ^^

bsimillahirrahmanirrahim..

alhamdulillah.. rasa bertuah sangat.. hari lahir ana jatuh pada sayyidul ayyam, pastu hampir dengan tahun baru hijrah.. tapi jauh di sudut hati terasa sangat sedih sebab umuq mungkin nampak bertambah pada nombor, tapi hakikatnya makin berkurang.. n pada hakikat yang lain pulak, umuq bukanlah pada bilangan, tapi pada jumlah tabungan amal soleh yang sudah dikumpul.. xguna berbangga dengan umuq yang panjang andai amal soleh xseiring dengan nikmat yang dianugerahkan.. ya Allah...


( ni kek special punya dari sahabat-sahabat ana, sedap ! )

( hadiah dari depa-depa ni, spongebob.. oh, benda kuning itu ! )

terima kasih yang teramat buat semua sahabat-sahabat yang terlibat secara langsung mahupun tidak langsung wish birthday.. terima kasih yang xterhingga jugak buat sahabat blog ana.. dalam banyak-banyak ucapan, ucapan beliau yang paling panjang n memang terkesan kat hati.. mahai doa beliau, appreciate that ! may Allah bless him.. ameen.. :)

yang tu bab semalam lepas da melepasi detik keramat 00.00, 25 November 2011.. 

cerita sebelum tue.. hehe, memang lawak tahap nak pecah perut plus dengan maluuuu koot.. siang tue, ana memang xda mood sikit, diam ja memanjang.. cakap pun macam xmau cakap.. kena pulak note nak kena present tercicir.. aduuh.. tapi, tapiii... haa, xjadi nak present sebab masa da habis.. ustaz bercerita panjang tentang hijrah junjungan mulia, nabi Muhammad s.a.w.. pastu, pikiaq-pikiaq balik.. betoi laa, Allah uji kita sikit ja tapi Allah da banyak selamatkan kita.. jadi, lepas ni jangan sedih-sedih lagi keh.. lepas da xjadi present tue, memang rasa lega sangat, boleh buat isi baru.. baru la mood tue pulih balik.. alhamdulillah..

lepas solat maghrib terus balik asrama, then ada la tiga orang sahabat ana ni ikut tiduq kat rumah ana.. cik abidah, cik zaza, n cik mira idora.. depa ni memang da buat master plan nak celebrate bufday ana.. korang ni, geram betoi laa.. nasib baik kek tue sedap.. tehee ^_^v

( ni cik naimah n cik siti )

( selaku jiran depan rumah, sweet kaan depa )

pelakon yang diimport khas untuk menjalankan projek ni, cik naimah n cik siti.. memang slumber ja depa berlakon yek.. memang x expect depa nak kena kan ana.. depa ajak sembang macam-macam, nak curi tumpuan ana dari tengok belakang, nanti cik bidah n cik mira nak bawak kek dari belakang, konon macam wakenabeb punya program la jugak.. kehkeh.. makan yang depa order da ada da.. tapi cik mira n cik abidah pulak xda.. katanya nak ke kedai jap.. ingatkan nak beli apa, lama kitaorang tunggu.. rupanya depa p amik kek !
( cik abidah, mak cik kari ori nie.. hehe )

aduuuhh... maluuu.. waktu depa mai terjah tue, semua mata-mata pakat tertumpu kat kami.. ya Allah.. maluu.. rasa macam nak golek-golek ja kat lantai.. haa, tue laa.. surprise orang lagi.. :P anyway, 10s sesangat buat korang.. kek sedap, hadiah pun mantap.. huu.. untuk kite-kite je.. boleh pulak bising-bising kat kedai orang.. customers always right la kate kaan.. ;D first time la jugak kan sambut bufday kat luaq, sebelum ni kat dalam rumah ja.. 


( cik zaza n cik mira )

( depa ni memang romantik sikit )

walaupun xboleh celebrate dengan family, tapi sahabat-sahabat ni da berjaya buat ana rasa tersangatlah hepi.. xtaw nak cakap macam mana, sebab baik sangat.. bersusah payah p beli kek n hadiah segala.. tepat jam 00.00, ibu tercinta hantaq mesej.. berbunga-bunga hati.. selalunya pukul sepuluh mak da tiduq, tapi semalam pukul dua belas mak xtiduq lagi.. mesti tunggu nak wish kat anak dia.. huuu.. sayang mama  ^_^v 

wordless cause terlalu n tersangat hepi.. yeppii... eh, alhamdulillah.. ^^



cik nurul mardhiah@cik ayu, hidup ini dua kali, mati yang sekali.. sebab mati tu sekalilah, kita nak kita mati dalam membawa bekal yang cukup untuk kehidupan yang kedua.. 


risau ni takut umuq bertambah xseiring dengan amal soleh, na'uzubillah.. so, ada baik jugak dalam bergembira sambut ulangtahun kelahiran tue, ingatlah jugak saat-saat kematian.. jangan terlalu enjoy ya dengan pertambahan 'adad.. kerana kematian itu tidak mengenal usia.. reality enjoy kita adalah saat bersama Allah di jannah-Nya.. ^_^v


bersedialah wahai orang muda !
assalamu'alaikum.. ^^

bismillahirrahmanirrahim..


dipetik daripada lirik lagu you n i see.. ditujukan khas buat sahabat-sahabat yang saangat ana sayang.. n jugak kepada mana-mana individu yang terlibat secara langsung mahupun tidak langsung.. ^^

cepat-cepat.. nak ke kelas ni.. !

when your world falls apart
when your pain claims your heart
I'll be there, I'll be around
and I'll never let you down
leave that pain, don't give up
you will fly up high again
count on me, WE are together ^^
we'll make it through this stormy weather

no matter, what they say
no matter what they do
no matter what they think of you
you have got me and my heart too ^_^v
no matter, what they see
no matter, what they feel
as long as you have got me
as long as you and I see

take my hand and take my heart
we can never be apart, now and forever
I won't look back, WE'll stay together
trust in me and WE'll fly don't surrender
don't lose hope when you are in need
have faith in Allah, have faith in him
*so please be tough and please be strong
with all his love you can't go wrong


*yang ni ana pesan buat ana hati sendiri.. memang lemah sangat kalau ditimpa ujian.. jadi, kawan-kawan la sebagai cool fever ana.. insyaAllah.. :)

p/s: hayati ya.. best sangat ayat-ayat dia.. memang tautan hati tue kuat sangat ! ^_^v

assalamu'alaikum.. ^^

bismillahirrahmanirrahim..


sekadar perkongsian ringkas.. ana ada terbaca artikel ni di FB.. moga bermanfaat untuk kita bersama memperbaiki diri oke.. xrugi pun jadi baik, yang ruginya apabila kita xpunyai kesedaran nak jadi baik.. kerana solehah itu luar biasa !

kisah benar yang berlaku dalam masyarakat hari ni ! betoi, xtipu..

suatu hari, mimie (bukan nama betoi) p ke sebuah shopping complex, n ada la mat-mat rempit dok melepak kat satu sudut.. n da berlaku suatu kejadian yang membuatkan dia tertarik..

jom ikuti kisahnya...

pertama: lalu seorang perempuan seksi lagi menyeksakan..

mat rempit pun bersuara..

'' fuyyooo... seksi gile.. geram pulak aku tengok body dia.. kalau la aku dapat ni.. haisshhh...''

kedua: lalu pulak dua orang muslimah yang cukup lengkap dengan jubah n tudung labuh...

mat rempit berkata lagi..

'' perghh.. cun betul awek dua orang ni..kalau dapat buat bini, bertuah la badan..''


kawan mat rempit yang lain..

'' assalamu'alaikum, kak long.. jalan elok-elok ye..''

oke, ada faham kaan kronologi kisah ni.. so, let's conclude together.. :)

ironinya, wanita yang tidak menutup aurat hanya dipandang dengan pandangan nafsu oleh lelaki.. TETAPI, wanita yang menutup aurat dengan sempurna, akan dipandang dengan pandangan akal n iman.. subhanallah.. memang benar, solehah itu luar biasa.. n ana nak tegaskan jugak di sini, sila fahami apa perbezaan di antara MENUTUP aurat n MEMBALUT aurat, oke..


di mana ada iman n taQwa, di situ ada cinta.. kalau xmampu berlari, berjalanlah.. kalau xmampu berjalan, merangkaklah.. asalkan, jangan hentikan langkah itu.. langkah menuju redha Allah, menjadi solehah.. jom jadi baik ! 


sekian_sudah@yahoo.net ^_^v
assalamu'alaikum.. ^^

bismillahirrahmanirrahim..

dengaq tajuk pun da rasa semacam ja kan.. eheh, sabo dulu.. jangan mudah menilai sebarangan.. apa perasaan anda tatkala mendapat doa n restu dari *ibu-ibu anda.. 


rasa macam nak menjerit habaq kat semua orang..

rasa macam nak cium-cium ja tiang elektrik..

rasa macam nak teriak.. *bagi yang berjiwa sentimental laa..

rasa macam nak nak lompat-lompat ja kat atas katil.. *saat tue SAHAJA..

macam ni la apa yang ana rasa lani.. lepas dapat mesej dari *ibu-ibu ana tadi, rasa macam nak guling-guling ja dari negeri sembilan ke perlis.. tehee...

seuntai nama itu, ibu.. xpernah hati ini lupa mendoakan mu.. kerana diri mu terlalu istimewa buat ku.. xpernah diri ini lupa mengharapkan redha-Nya untuk mu.. kerana diri mu terlalu berharga buat ku.. moga Allah memanjangkan cinta ku ini hingga ke jannah-Nya bersama mu.. moga Allah meredhai mu.. selepas Allah, Rasul n Islam.. diri mu adalah insan yang ku utamakan..

by: anak manja
sent to: ibu pertama n ibu kedua


tink.. tink.. *bunyi mesej !

amen.. anak yang solehah sentiasa mendoakan untuk ibunya, namun hakikatnya keikhlasan itu amat dihargai.. keletihan menjaga, mendidik mengasuh tiada terbalas hanya dengan harapan inginkan anaknya menjadi insan yang soleh solehah bekalan ilmu dunia akhirat..

by: ibu pertama


dua belas minit kemudian, tink.. tink.. *mesej lagi !

wsalam.. harapan mak cik, mardhiah sihat selalu.. kata-kata ni diceduk dari buku 'meraih kecemerlangan' yang *a** dapat kat SMA Langgar : 4 hal yang datangkan bahagia- kitab yang bermanfaat, anak yang berbakti, isteri isteri solehah, dan duduk dengan orang soleh.. pada Allah pengganti semua posisi..

by: ibu kedua


cuma ana mampu ungkap saat ni.. syukur ya Rahman.. kerana Engkau telah hadirkan mereka ke dalam kehidupan ku.. tadi blur xtaw nak buat apa.. belek-belek buku sirah Nabi, teringatkan *ibu-ibu ana ni.. 

jadi, untuk anda, anda n anda di luaq sana.. usah sedih tatkala berjauhan dengan keluarga anda, oke.. kerana berjauhan itu manis.. kehkehkeh

*cakaap.. tengok la dua bulan nanti.. kalendar naik lunyai dok bilang hari nak balik rumah.. ayaq mata da macam ayaq terjun hutan lipur..

jarak ni la pengikat kasih antara ana dengan *ibu-ibu ana ni.. *abah-abah, bukan ana lupakan depa.. dak oke.. nak hantaq mesej kat *abah-abah, ana maluu.. >,<


*ibu-ibu ni lain sikit romantis depa tue.. 

xcaya tengok la mesej-mesej *ibu-ibu ana tadi.. romantik kan kami.. :P


selamat menyemai kasih, menyulam cinta bersama ibu-ibu anda.. 

p/s: malam ni start la karang ayat-ayat romantis untuk ibu-ibu anda.. raihlah redha mereka disamping mendoakan kebahagian depa kat rumah.. besaq oo tanggungjawab kat rumah, apa kata luangkan sedikit masa buat depa walaupun kita sememangnya jauh dari mata depa, lahirkan rasa berterima kasih buat depa, supaya depa pun rasa yang kita ni xpernah lupa untuk mendoakan n mengingati depa.. n doakan ana jugak menjadi tukang masak yang berjaya di dapur, dunia n akhirat.. ameen.. tehee.. >_<

sekian_sudah@yahoo.net ^_^v

assalamu'alaikum.. ^^

bismillahirrahmanirrahim..

sejenak mendiamkan diri.. bukan bermakna sudah lupa.. tapi, nak menyemarakkan lagi rasa rindu tu.. 
masa.. amat setia dengan tugasannya.. xpernah lelah berjalan.. 


terkadang kita merasa..

'' akak.. ana rasa lemah sangat..''

pada hari yang berikutnya..

'' alhamdulillah.. ada apa-apa yang boleh ana buat x..''

ada saat yang kita merasakan momentum kita dalam melaksanakan sesuatu tugasan sangat berkobar-kobar.. adakala juga, kita sangat lemah.. momentum itu kian terhakis.. kemana hilangnya semangat itu.. kenapa harus begini?


ayuh, kita semak kembali hubungan kita dengan Dia.. terkadang, Allah terpaksa mencubit kita, Allah terpaksa menampar kita.. kerana apa? kerana Allah ingin mendengar rintihan kita.. Allah ingin melihat ratapan kita.. tidakkah kita punyai rasa seperti itu tatkala sudah jauh pergi meninggalkan-Nya..?

pandanglah sesuatu tu dengan mata hati.. nescaya, insyaAllah kita mampu melihat yang tersirat melalui yang tersurat.. keyakinan yang tinggi hanya terletak pada hati hamba yang dekat dengan-Nya.. insyaAllah.. 

jadi, apabila kita diuji yang tu menunjukkan bahawa Allah sangat saaaayangkan kita.. Allah xnak kita jauh dari Dia.. romantikkan Allah.. susah ooo nak dapat Cinta yang sebenarnya cinta.. sentiasa nak kita mendampingi Dia.. n memang fitrah kita yang perlukan Dia.. 

jadi, jangan terlalu excited mengejar habuan dunia.. 


ramai orang ingin kaya dengan harta dunia, namun alangkah indahnya sekiranya mereka juga mahu kaya dengan harta akhirat.. kan? mesti suwwet gitu.. 

oke.. i have to go right now.. banyak kerja yang beratur menanti ana.. huh ! semangat.. =,='

sebelum tue, ana tinggalkan anda dengan sebuah cerita pendek ni.. nanti conclude sendiri oke..

di sebuah negara, ada seorang Raja ni yang sangat pemurah.. then, once upon the time Raja ni turun menemui rakyat jelatanya.. Raja ni bertitah bahawa dia nak bagi tanah.. so, bagi sesiapa yang berminat boleh ikut event yang Raja tu anjurkan.. peraturan nak dapatkan tanah tu, seseorang tu perlu berlari sejauh mana sekalipun yang dia nak.. maka seluas itulah tanah yang bakal ia perolehi dengan syarat kena balik semula kepada Raja tu sebelum matahari terbenam..

maka, ada seorang pemuda ni.. dia berlari dengan pantas sekali selepas wisel ditiup.. lariannya diteruskan tanpa menoleh ke belakang.. sehinggalah matahari sudah terpacak di atas kepala.. kemudian, dia tengok jarak tanah tu.. 

'' mmm.. masih belum cukup..''

dia meneruskan lariannya.. terus berlari, berlari n berlari.. sayangnya, dia sudah terlupa bahawa dia pasti kehabisan tenaga untuk kembali menemui Raja tersebut.. sehinggalah menjelang petang, matahari kian terbenam.. pemuda itu berpatah balik.. berjalan dalam keadaan lemah n longlai.. dalam perjalanan pulang menemui Raja tersebut, dia telah meninggal dunia.. tidak sempat menemui Raja.. maka, tidak ada apa yang dia perolehi, cumalah sehektar tanah untuk mengebumikan jasadnya..

mmm.. fahamkan.. so, fikir-fikirkan.. :))



*jangan lupa conclude keh.. 

sekian_sudah@yahoo.net ^_^v